Ögongodis

Äta godis som stirrar på dig? Ja, kanske med så god insida! Perfekt att baka tillsammans med barn.

Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g vit choklad
  • chokladlinser/non-stop, ca 25 st
  • ev. pinnar/grillpinnar för att göra ögongodiset till klubbor

Gör så här:

Smula samman smöret med socker och havregryn. Tillsätt kakao och kaffe och blanda samman till en jämn smet. Låt stå i kylskåp en stund.

Rulla jämnstora bollar av smeten och lägg på ett fat. Sätt eventuellt en pinne i varje chokladboll. Ställ i frysen en stund så att de blir stela.

Smält chokladen i vattenbad. Här behövs en vuxen till hjälp! Ställ en bunke eller skål över en kastrull med vatten så att skålen täcker kastrullens kanter. Låt vattnet koka upp och rör i chokladen tills den smält. Ta från värmen och låt chokladen svalna tills den är ljummen. Ta bollarna från frysen och rulla dem i chokladen eller bred/pensla den på bollarna med hjälp av en sked eller pensel. Sätt en chokladlins som "öga" på varje boll. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller ställ dem i en stadig kopp eller liknande och ställ svalt en stund.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Sätt en liten prick som pupill mitt i varje chokladlins. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...