Ögongodis

Äta godis som stirrar på dig? Ja, kanske med så god insida! Perfekt att baka tillsammans med barn.

Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g vit choklad
  • chokladlinser/non-stop, ca 25 st
  • ev. pinnar/grillpinnar för att göra ögongodiset till klubbor

Gör så här:

Smula samman smöret med socker och havregryn. Tillsätt kakao och kaffe och blanda samman till en jämn smet. Låt stå i kylskåp en stund.

Rulla jämnstora bollar av smeten och lägg på ett fat. Sätt eventuellt en pinne i varje chokladboll. Ställ i frysen en stund så att de blir stela.

Smält chokladen i vattenbad. Här behövs en vuxen till hjälp! Ställ en bunke eller skål över en kastrull med vatten så att skålen täcker kastrullens kanter. Låt vattnet koka upp och rör i chokladen tills den smält. Ta från värmen och låt chokladen svalna tills den är ljummen. Ta bollarna från frysen och rulla dem i chokladen eller bred/pensla den på bollarna med hjälp av en sked eller pensel. Sätt en chokladlins som "öga" på varje boll. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller ställ dem i en stadig kopp eller liknande och ställ svalt en stund.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Sätt en liten prick som pupill mitt i varje chokladlins. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...