Ögongodis

Äta godis som stirrar på dig? Ja, kanske med så god insida! Perfekt att baka tillsammans med barn.

Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g vit choklad
  • chokladlinser/non-stop, ca 25 st
  • ev. pinnar/grillpinnar för att göra ögongodiset till klubbor

Gör så här:

Smula samman smöret med socker och havregryn. Tillsätt kakao och kaffe och blanda samman till en jämn smet. Låt stå i kylskåp en stund.

Rulla jämnstora bollar av smeten och lägg på ett fat. Sätt eventuellt en pinne i varje chokladboll. Ställ i frysen en stund så att de blir stela.

Smält chokladen i vattenbad. Här behövs en vuxen till hjälp! Ställ en bunke eller skål över en kastrull med vatten så att skålen täcker kastrullens kanter. Låt vattnet koka upp och rör i chokladen tills den smält. Ta från värmen och låt chokladen svalna tills den är ljummen. Ta bollarna från frysen och rulla dem i chokladen eller bred/pensla den på bollarna med hjälp av en sked eller pensel. Sätt en chokladlins som "öga" på varje boll. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller ställ dem i en stadig kopp eller liknande och ställ svalt en stund.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Sätt en liten prick som pupill mitt i varje chokladlins. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Fläskpannkaka

Matiga pannkakor

Varför steka pannkakor i stekpanna när det finns ugn? Ugnspannkaka är bekväm mat på nolltid.

pannkakor.se


Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

Peppar&Salt älskar glass. Kanske är du sugen på en klassisk jordgubbsglass? Eller blir havtornssorbet din nya favorit? Att göra egen glass är lätt och roligt! Ringla över en krämig kolasås på kondenserad mjölk och njut. Det är lätt att älska glass!

 glassrecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...