Ögongodis

Äta godis som stirrar på dig? Ja, kanske med så god insida! Perfekt att baka tillsammans med barn.

Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g vit choklad
  • chokladlinser/non-stop, ca 25 st
  • ev. pinnar/grillpinnar för att göra ögongodiset till klubbor

Gör så här:

Smula samman smöret med socker och havregryn. Tillsätt kakao och kaffe och blanda samman till en jämn smet. Låt stå i kylskåp en stund.

Rulla jämnstora bollar av smeten och lägg på ett fat. Sätt eventuellt en pinne i varje chokladboll. Ställ i frysen en stund så att de blir stela.

Smält chokladen i vattenbad. Här behövs en vuxen till hjälp! Ställ en bunke eller skål över en kastrull med vatten så att skålen täcker kastrullens kanter. Låt vattnet koka upp och rör i chokladen tills den smält. Ta från värmen och låt chokladen svalna tills den är ljummen. Ta bollarna från frysen och rulla dem i chokladen eller bred/pensla den på bollarna med hjälp av en sked eller pensel. Sätt en chokladlins som "öga" på varje boll. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller ställ dem i en stadig kopp eller liknande och ställ svalt en stund.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Sätt en liten prick som pupill mitt i varje chokladlins. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...