Ögongodis

Äta godis som stirrar på dig? Ja, kanske med så god insida! Perfekt att baka tillsammans med barn.

Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3 1/2 dl havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt starkt kaffe (kan uteslutas)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g vit choklad
  • chokladlinser/non-stop, ca 25 st
  • ev. pinnar/grillpinnar för att göra ögongodiset till klubbor

Gör så här:

Smula samman smöret med socker och havregryn. Tillsätt kakao och kaffe och blanda samman till en jämn smet. Låt stå i kylskåp en stund.

Rulla jämnstora bollar av smeten och lägg på ett fat. Sätt eventuellt en pinne i varje chokladboll. Ställ i frysen en stund så att de blir stela.

Smält chokladen i vattenbad. Här behövs en vuxen till hjälp! Ställ en bunke eller skål över en kastrull med vatten så att skålen täcker kastrullens kanter. Låt vattnet koka upp och rör i chokladen tills den smält. Ta från värmen och låt chokladen svalna tills den är ljummen. Ta bollarna från frysen och rulla dem i chokladen eller bred/pensla den på bollarna med hjälp av en sked eller pensel. Sätt en chokladlins som "öga" på varje boll. Lägg bollarna på bakplåtspapper eller ställ dem i en stadig kopp eller liknande och ställ svalt en stund.

Smält den mörka chokladen i vattenbad. Sätt en liten prick som pupill mitt i varje chokladlins. Förvara svalt.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

Vi är ganska så bestämda när det gäller våra frukostvanor och har svårt att ändra oss. Fil, mackor, kokt ägg, och så gröt... Glamourös kan man inte kalla grötskålen men den har en särskild plats i våra hjärtan. Skaffa försiktigt nya vanor med blötlagd gröt som får tuggmotstånd av solrosfrön och torkade aprikoser, eller prova slät skrädmjölsgröt som smakar härligt nötigt. Vinn ny mark på frukostfronten!

 gröt.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...