Pumpapaj

Inget halloweenfirande utan pumpapaj! Här en kryddig, härligt krämig variant.

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 500 g pumpa
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vanljsocker eller 1/4 tsk vaniljpulver (kan ersättas med finrivet skal av 1 apelsn)
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk honung
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Börja med pajdegen:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen i kylskåp en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i 200 grader i 8-10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
 

Gör fyllningen:

Skala och tärna pumpan grovt. Koka den med lite vatten (pumpan vätskar sig) tills den mjuknat, hur lång tid beror på hur stora tärningarna är och vilken pumpasort. Låt rinna av och mosa med en gaffel eller stavmixer. Blanda med kryddor, honung, socker och eventuellt apelsinskal.

Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner i pumpasmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 graders ugnsvärme i ugnens nedre del i 45 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt svalna. Ät gärna med vaniljglass eller grädde, eller helt på egen hand.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

bakabullar.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se


Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.

Nu finns ett helt nyskapat recept på en god

cocoskaka som passar fint både som efterrätt och till fika. Servera i tunna skivor till ett gott te, eller varför inte tillsammans med glass och fruktsallad till efterrätten?

Dessutom blir den bara godare när den fått vila över natten!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...