Pumpapaj

Inget halloweenfirande utan pumpapaj! Här en kryddig, härligt krämig variant.

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 500 g pumpa
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vanljsocker eller 1/4 tsk vaniljpulver (kan ersättas med finrivet skal av 1 apelsn)
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk honung
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Börja med pajdegen:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen i kylskåp en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i 200 grader i 8-10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
 

Gör fyllningen:

Skala och tärna pumpan grovt. Koka den med lite vatten (pumpan vätskar sig) tills den mjuknat, hur lång tid beror på hur stora tärningarna är och vilken pumpasort. Låt rinna av och mosa med en gaffel eller stavmixer. Blanda med kryddor, honung, socker och eventuellt apelsinskal.

Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner i pumpasmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 graders ugnsvärme i ugnens nedre del i 45 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt svalna. Ät gärna med vaniljglass eller grädde, eller helt på egen hand.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se


Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

Visst har caféet på hörnet kladdkaka? Ja, fast den godaste bakar du själv och avgör precis hur kladdig du vill ha den! Kanske en salt och krispig variant med jordnötter eller en lätt kladdkaka med nötter? Mjölkfri eller glutenfri, kladdkakan smakar alltid bra.


Fast med en helt slät kladdkaka, en klick grädde och en kopp kaffe fikar du kanske allra bäst ändå?

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...