Pumpapaj

Inget halloweenfirande utan pumpapaj! Här en kryddig, härligt krämig variant.

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 500 g pumpa
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vanljsocker eller 1/4 tsk vaniljpulver (kan ersättas med finrivet skal av 1 apelsn)
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 dl råsocker
  • 2 msk honung
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Börja med pajdegen:

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen i kylskåp en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i 200 grader i 8-10 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
 

Gör fyllningen:

Skala och tärna pumpan grovt. Koka den med lite vatten (pumpan vätskar sig) tills den mjuknat, hur lång tid beror på hur stora tärningarna är och vilken pumpasort. Låt rinna av och mosa med en gaffel eller stavmixer. Blanda med kryddor, honung, socker och eventuellt apelsinskal.

Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner i pumpasmeten. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 graders ugnsvärme i ugnens nedre del i 45 minuter eller tills fyllningen är fast. Låt svalna. Ät gärna med vaniljglass eller grädde, eller helt på egen hand.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...