Kryddiga piroger med bönor
Mustiga, kryddiga piroger med en fyllning som rimmar väl med hösten. Gör lite extra monstruösa med ögon, formade av degen!
Du behöver
Deg
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 tsk salt
- 1 äggula
- 180 g grahamsmjöl (3 dl)
- ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
- äggvita till pensling
Fyllning
- 250 g morot (2-3 st)
- 1 gul lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk koriander
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm rökt paprikapulver
- 1 msk olja
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 250 g (1/2 pkt) krossade tomater
- 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
- 1 pkt vita bönor
- 1 tsk honung
- 1 dl hackad persilja
Gör så här:
Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olja, salt, äggula, grahamsmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).
Riv moroten grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot, vitlök och kryddor tills moroten mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, grädde, bönor och honung och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till rundlar. Pensla kanterna som ska sättas samman med lätt uppvispad äggvita. Lägg fyllning mitt i rundeln och vik över degen. Tryck till kanten med gaffel. (Gör gärna ögon av deg och tryck fast på ovansidan). Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med äggvita. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Servera gärna med sallad.