Kryddiga piroger med bönor

Mustiga, kryddiga piroger med en fyllning som rimmar väl med hösten. Gör lite extra monstruösa med ögon, formade av degen!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggula
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggvita till pensling

Fyllning

  • 250 g morot (2-3 st)
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g (1/2 pkt) krossade tomater
  • 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 1 pkt vita bönor
  • 1 tsk honung
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olja, salt, äggula, grahamsmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).


Riv moroten grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot, vitlök och kryddor tills moroten mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, grädde, bönor och honung och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.


Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till rundlar. Pensla kanterna som ska sättas samman med lätt uppvispad äggvita. Lägg fyllning mitt i rundeln och vik över degen. Tryck till kanten med gaffel. (Gör gärna ögon av deg och tryck fast på ovansidan). Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med äggvita. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Servera gärna med sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...