Kryddiga piroger med bönor

Mustiga, kryddiga piroger med en fyllning som rimmar väl med hösten. Gör lite extra monstruösa med ögon, formade av degen!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggula
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggvita till pensling

Fyllning

  • 250 g morot (2-3 st)
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g (1/2 pkt) krossade tomater
  • 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 1 pkt vita bönor
  • 1 tsk honung
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olja, salt, äggula, grahamsmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).


Riv moroten grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot, vitlök och kryddor tills moroten mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, grädde, bönor och honung och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.


Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till rundlar. Pensla kanterna som ska sättas samman med lätt uppvispad äggvita. Lägg fyllning mitt i rundeln och vik över degen. Tryck till kanten med gaffel. (Gör gärna ögon av deg och tryck fast på ovansidan). Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med äggvita. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Servera gärna med sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...