Kryddiga piroger med bönor

Mustiga, kryddiga piroger med en fyllning som rimmar väl med hösten. Gör lite extra monstruösa med ögon, formade av degen!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggula
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggvita till pensling

Fyllning

  • 250 g morot (2-3 st)
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g (1/2 pkt) krossade tomater
  • 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 1 pkt vita bönor
  • 1 tsk honung
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olja, salt, äggula, grahamsmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).


Riv moroten grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot, vitlök och kryddor tills moroten mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, grädde, bönor och honung och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.


Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till rundlar. Pensla kanterna som ska sättas samman med lätt uppvispad äggvita. Lägg fyllning mitt i rundeln och vik över degen. Tryck till kanten med gaffel. (Gör gärna ögon av deg och tryck fast på ovansidan). Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med äggvita. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Servera gärna med sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

Kladdiga chokladkakor har länge varit ett måste. Snabbt, lättbakat och gott! Billig att sno ihop av vad du har hemma och dessutom nära på omöjligt att misslyckas med.
Recepten är nästan oändligt många: Från riktigt enkel kladdkaka, till lyxig chokladkladdkaka. Eller varianter som läcker lakritskladdkaka eller kladdkaka med hasselnötter. Du kan också baka kladdkaka i långpanna eller som kladdkakemuffins.
För den som inte kan äta vanligt vetemjöl går det faktiskt att baka riktigt goda kladdkakor. Vårt senaste recept på glutenfri kladdkaka har vi provat på många kakälskare och alla är lika förtjusta. Detta är en toppenkaka som alla kan njuta av!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...