Kryddiga piroger med bönor

Mustiga, kryddiga piroger med en fyllning som rimmar väl med hösten. Gör lite extra monstruösa med ögon, formade av degen!

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggula
  • 180 g grahamsmjöl (3 dl)
  • ca 240-300 g vetemjöl (4-5 dl)
  • äggvita till pensling

Fyllning

  • 250 g morot (2-3 st)
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 msk olja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 250 g (1/2 pkt) krossade tomater
  • 1/2 dl vispgrädde eller crème fraiche
  • 1 pkt vita bönor
  • 1 tsk honung
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här:

Ljumma mjölken. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt olja, salt, äggula, grahamsmjöl och vetemjölet i omgångar. Arbeta samman till en deg och knåda den smidig i 5-10 minuter. Låt jäsa i cirka 30-45 minuter (börja med fyllningen under tiden).


Riv moroten grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, morot, vitlök och kryddor tills moroten mjuknat. Tillsätt tomater, buljong, grädde, bönor och honung och låt puttra tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.


Ta upp degen och forma bullar: 12 stycken för stora piroger, 24 stycken för små. Lägg att vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till rundlar. Pensla kanterna som ska sättas samman med lätt uppvispad äggvita. Lägg fyllning mitt i rundeln och vik över degen. Tryck till kanten med gaffel. (Gör gärna ögon av deg och tryck fast på ovansidan). Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper. Pensla ovansidan med äggvita. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Servera gärna med sallad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Vegoparty

Vegetarisk som mättar. En riktigt matig vegosallad med massor av smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...