Halloweenkaka, spindelkaka

Otäckt god chokladkaka. Några spindlar och ett nät piffar alltid upp!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kakan

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk vanijsocker
  • 2 tsk kakao
  • 3 msk hallonsylt

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Dekoration

  • Chokladbollar, strössel eller godis

Gör så här:

Börja med kakan.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en bakform, 24-28 cm i diameter.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Lägg 100 g choklad i ett djupt fat eller skål och smält den i vattenbad (eller på låg värme) tillsammans med smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kakao i en skål.

Rör nu ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda ner chokladen när den smält helt. Rör försiktigt tills smeten är slät. Häll den i formen och grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna helt. Jämna till den med en kniv om ytan inte är slät.

Smält resten av chokladen, gärna med en matsked smör och bred ut den jämnt över kakan. Ställ kakan svalt tills chokladen stelnat.

Häll florsocker i en skål och droppa i vatten medan du blandar. Sluta när du har en slät kristyr som går att spritsa ut. (Det är lätt att ta för mycket vatten, ta bara lite i taget!)

Vik till en stut av bakplåtspappar eller använd en färdig sprits och spritsa sedan ett spindelnät över kakan.

Dekorera chokladbollar med kristyr eller godis så de liknar spindlar och dekorerar tårtan med dem. Servera med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...