Halloweenkaka, spindelkaka

Otäckt god chokladkaka. Några spindlar och ett nät piffar alltid upp!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kakan

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk vanijsocker
  • 2 tsk kakao
  • 3 msk hallonsylt

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Dekoration

  • Chokladbollar, strössel eller godis

Gör så här:

Börja med kakan.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en bakform, 24-28 cm i diameter.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Lägg 100 g choklad i ett djupt fat eller skål och smält den i vattenbad (eller på låg värme) tillsammans med smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kakao i en skål.

Rör nu ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda ner chokladen när den smält helt. Rör försiktigt tills smeten är slät. Häll den i formen och grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna helt. Jämna till den med en kniv om ytan inte är slät.

Smält resten av chokladen, gärna med en matsked smör och bred ut den jämnt över kakan. Ställ kakan svalt tills chokladen stelnat.

Häll florsocker i en skål och droppa i vatten medan du blandar. Sluta när du har en slät kristyr som går att spritsa ut. (Det är lätt att ta för mycket vatten, ta bara lite i taget!)

Vik till en stut av bakplåtspappar eller använd en färdig sprits och spritsa sedan ett spindelnät över kakan.

Dekorera chokladbollar med kristyr eller godis så de liknar spindlar och dekorerar tårtan med dem. Servera med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...