Halloweenkaka, spindelkaka

Otäckt god chokladkaka. Några spindlar och ett nät piffar alltid upp!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kakan

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk vanijsocker
  • 2 tsk kakao
  • 3 msk hallonsylt

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Dekoration

  • Chokladbollar, strössel eller godis

Gör så här:

Börja med kakan.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en bakform, 24-28 cm i diameter.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Lägg 100 g choklad i ett djupt fat eller skål och smält den i vattenbad (eller på låg värme) tillsammans med smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kakao i en skål.

Rör nu ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda ner chokladen när den smält helt. Rör försiktigt tills smeten är slät. Häll den i formen och grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna helt. Jämna till den med en kniv om ytan inte är slät.

Smält resten av chokladen, gärna med en matsked smör och bred ut den jämnt över kakan. Ställ kakan svalt tills chokladen stelnat.

Häll florsocker i en skål och droppa i vatten medan du blandar. Sluta när du har en slät kristyr som går att spritsa ut. (Det är lätt att ta för mycket vatten, ta bara lite i taget!)

Vik till en stut av bakplåtspappar eller använd en färdig sprits och spritsa sedan ett spindelnät över kakan.

Dekorera chokladbollar med kristyr eller godis så de liknar spindlar och dekorerar tårtan med dem. Servera med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

pajrecept.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...