Halloweenkaka, spindelkaka

Otäckt god chokladkaka. Några spindlar och ett nät piffar alltid upp!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Kakan

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk vanijsocker
  • 2 tsk kakao
  • 3 msk hallonsylt

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1-2 tsk vatten

Dekoration

  • Chokladbollar, strössel eller godis

Gör så här:

Börja med kakan.

Värm ugnen till 175 grader. Smöra en bakform, 24-28 cm i diameter.

Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Lägg 100 g choklad i ett djupt fat eller skål och smält den i vattenbad (eller på låg värme) tillsammans med smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kakao i en skål.

Rör nu ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda ner chokladen när den smält helt. Rör försiktigt tills smeten är slät. Häll den i formen och grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna helt. Jämna till den med en kniv om ytan inte är slät.

Smält resten av chokladen, gärna med en matsked smör och bred ut den jämnt över kakan. Ställ kakan svalt tills chokladen stelnat.

Häll florsocker i en skål och droppa i vatten medan du blandar. Sluta när du har en slät kristyr som går att spritsa ut. (Det är lätt att ta för mycket vatten, ta bara lite i taget!)

Vik till en stut av bakplåtspappar eller använd en färdig sprits och spritsa sedan ett spindelnät över kakan.

Dekorera chokladbollar med kristyr eller godis så de liknar spindlar och dekorerar tårtan med dem. Servera med glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...