Halloweentårta
Riktigt ruskig tårta... Passar bäst på en ljusskygg Halloweenfest. Marsipan, hallon och lakrits. Och så marsipanfingrar förstås!
Du behöver
Receptet är för 12 personer.
Tårtbotten
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Fyllning
- 3 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vaniljkräm (från pulver eller hemgjord)
- 2 msk lakritspulver
- 1 dl hallonsylt
- 2 dl frysta hallon
Dekoration
- 400 g marsipan
- röd och gul karamellfärg
- lakritspulver och florsocker
- röd sylt
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant med en diameter cirka 24 centimeter. Vispa ägg och socker mycket luftigt med elvisp. Blanda samman potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten, rör tills den är jämn. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen. Sänk genast värmen till 175 grader och grädda i cirka 30 minuter. Täck med lock om kakan får för mycket färg. Prova med provsticka om kakan är färdig och låt sedan svalna under bakduk.
Fyllning:
Vispa grädden fast med vaniljsockret. Blanda vaniljkrämen med lakritspulver. Mosa samman hallonen och hallonsylten.
Skär tårtbottnen i tre bottnar. Bred sylt och lite vanilj/lakritskräm på första botten och samma sak på andra botten. Bred sylt på översta lagret och täck sedan tårtan med grädde.
Dekoration:
Blanda marsipan med färg, börja med gul färg och tillsätt röd till du har en läskig färg. Använd handskar och knåda tills färgen är jämn och du är nöjd.
Kavla ut marsipanen till ett runt täcke mellan oljad plastfolie eller häll lite olja på en rostfri arbetsbänk.
Täck tårtan med marsipanen och skär rent kanten. Pudra över lakritspulver och florsocker och dekorera med figurer gjorda av marsipanen som blivit över. Ställ tårtan svalt fram till servering.