Pumpapizza med fetaost

Krämig pumpa och salt fetaost är otroligt gott på pizza. I ugnen blir pumpafröna rostade och ännu godare.

Du behöver

Botten

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar
  • salt

Fyllning

  • 2 dl riven mozzarella eller annan ost
  • 300 g pumpa eller vintersquash
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 100 g fetaost
  • ca 20 st gröna oliver
  • 3/4 dl pumpafrön
  • olivolja till pensling

Gör så här:

Börja med pizzabottnen:

Om det är bråttom: Värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.

Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna i kylskåp under längre tid.

Kavla eller tumma ut till två tunna, runda pizzor eller en hel plåt.

 

Gör tomatsåsen medan degen jäser:

Finhacka löken. Stek den mjuk i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt kryddorna och honungen, späd med vattnet. Rör ner tomatpurén och låt koka upp. Låt småputtra i minst 15 minuter, men gärna betydligt längre. Låt gärna såsen koka ihop under tiden som du gör pizzadegen och låt den sedan stå på eftervärmen tills du ska använda den. Smaka slutligen av såsen med salt och eventuellt mera peppar. Såsen går också fint att laga någon dag i förväg och förvara i kylskåp över natten.

 

Gör i ordning fyllningen:

Skala pumpan och skiva den tunt. Skala och finhacka vitlöken. Stek långsamt i olivoljan på låg värme i en stor stekpanna. Rör om försiktigt.

Börja med att pensla bottnen och kanterna av pizzabottnen med olivolja. Bred ut tomatsås i ett tunt lager och strö över riven ost. Fördela pumpa, oliver och smulad fetaost över pizzan. Strö över pumpafrön till sist.

 

Baka av i 12-15 minuter i 250 grader i mitten av ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se


Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

Kyckling är lätt mat, både att laga och att smaksätta. Använd ugnen och välj ett bekvämt recept på kyckling med mycket smak. Helgrillad passar den med såväl citron som yoghurt eller äpple och lime. Klassikerna att laga kyckling med bacon är alltid gott, gärna tillsammans med ugnsbakade rotfrukter och potatis. Gratinera filéer tillsammans med tomat och ost har du en snabb helgrätt. Eller prova ett gott recept på kyckling med kryddig korv som garanterat ger helgkänsla i köket!

 kycklingrecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...