Pumpapizza med fetaost

Krämig pumpa och salt fetaost är otroligt gott på pizza. I ugnen blir pumpafröna rostade och ännu godare.

Du behöver

Botten

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar
  • salt

Fyllning

  • 2 dl riven mozzarella eller annan ost
  • 300 g pumpa eller vintersquash
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 100 g fetaost
  • ca 20 st gröna oliver
  • 3/4 dl pumpafrön
  • olivolja till pensling

Gör så här:

Börja med pizzabottnen:

Om det är bråttom: Värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.

Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna i kylskåp under längre tid.

Kavla eller tumma ut till två tunna, runda pizzor eller en hel plåt.

 

Gör tomatsåsen medan degen jäser:

Finhacka löken. Stek den mjuk i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt kryddorna och honungen, späd med vattnet. Rör ner tomatpurén och låt koka upp. Låt småputtra i minst 15 minuter, men gärna betydligt längre. Låt gärna såsen koka ihop under tiden som du gör pizzadegen och låt den sedan stå på eftervärmen tills du ska använda den. Smaka slutligen av såsen med salt och eventuellt mera peppar. Såsen går också fint att laga någon dag i förväg och förvara i kylskåp över natten.

 

Gör i ordning fyllningen:

Skala pumpan och skiva den tunt. Skala och finhacka vitlöken. Stek långsamt i olivoljan på låg värme i en stor stekpanna. Rör om försiktigt.

Börja med att pensla bottnen och kanterna av pizzabottnen med olivolja. Bred ut tomatsås i ett tunt lager och strö över riven ost. Fördela pumpa, oliver och smulad fetaost över pizzan. Strö över pumpafrön till sist.

 

Baka av i 12-15 minuter i 250 grader i mitten av ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se


Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

Fisk kan vara allt från festmat till bekväm vardagsmiddag. Ett riktigt snabbt och bra sätt att ordna middagsmat är att laga hela rätten på samma gång i ugnen. Det är inte bara ett enkelt sätt som sparar tid utan ger också fisk som sällan blir torr.
Prova att laga några av våra vanligaste vitfiskar tillsammans med ris, pasta, couscous eller bulgur och en god sås! Curryfisk i ugn, torsk i timjansås, fiskgratäng med couscous eller pastagratäng med torsk är alla goda förslag. Liksom klassisk fisk på risbädd. Smart mat som fungerar bra att laga när du har ris över. Eller så planerar du veckan och lagar en stor sats så räcker det till matlådor!

 fiskrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...