Pumpapizza med fetaost

Krämig pumpa och salt fetaost är otroligt gott på pizza. I ugnen blir pumpafröna rostade och ännu godare.

Du behöver

Botten

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar
  • salt

Fyllning

  • 2 dl riven mozzarella eller annan ost
  • 300 g pumpa eller vintersquash
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 100 g fetaost
  • ca 20 st gröna oliver
  • 3/4 dl pumpafrön
  • olivolja till pensling

Gör så här:

Börja med pizzabottnen:

Om det är bråttom: Värm vattnet till ljummet, ta annars kallt vatten. (Jäsningen tar längre tid att starta med kallt vatten, men degen blir samtidigt bättre med en långsammare jäsning.) Lös jästen och sockret i vattnet och knåda i mjölet, gärna med matberedare eller hushållsassistent.

Knåda några minuter och tillsätt oljan och saltet. Knåda ytterligare några minuter och låt degen jäsa minst 30 minuter, gärna i kylskåp under längre tid.

Kavla eller tumma ut till två tunna, runda pizzor eller en hel plåt.

 

Gör tomatsåsen medan degen jäser:

Finhacka löken. Stek den mjuk i oljan och pressa ner vitlöken. Tillsätt kryddorna och honungen, späd med vattnet. Rör ner tomatpurén och låt koka upp. Låt småputtra i minst 15 minuter, men gärna betydligt längre. Låt gärna såsen koka ihop under tiden som du gör pizzadegen och låt den sedan stå på eftervärmen tills du ska använda den. Smaka slutligen av såsen med salt och eventuellt mera peppar. Såsen går också fint att laga någon dag i förväg och förvara i kylskåp över natten.

 

Gör i ordning fyllningen:

Skala pumpan och skiva den tunt. Skala och finhacka vitlöken. Stek långsamt i olivoljan på låg värme i en stor stekpanna. Rör om försiktigt.

Börja med att pensla bottnen och kanterna av pizzabottnen med olivolja. Bred ut tomatsås i ett tunt lager och strö över riven ost. Fördela pumpa, oliver och smulad fetaost över pizzan. Strö över pumpafrön till sist.

 

Baka av i 12-15 minuter i 250 grader i mitten av ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...