Chokladkakor med mintglasyr

Fantisera fram det ruskigaste mönstret... och njut av små goda chokladkakor med mintglasyr!

Du behöver

Kakor

  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 stort ägg eller 2 små
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • (en nypa salt)
  • 3 msk kakao

Glasyr

  • 75 g mörk choklad
  • ca 1 dl florsocker
  • ca 1 1/2 vatten
  • 5 droppar pepparmyntolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner råsocker, havregryn och kakao. Rör ner ägget. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt och tillsätt. Arbeta till en jämn deg och dela sedan i fyra delar. Dela sedan varje del i åtta delar som rullas till bollar. Platta ut till kakor och lägg på plåt med bakplåtspapper med lite avstånd mellan varje kaka. Grädda i cirka 10 minuter och låt svalna på galler.

Smält chokladen i vattenbad: ställ en skål som sluter tätt i kanterna över en kastrull med vatten. Lägg chokladen, bruten i bitar, i skålen och koka upp vattnet. Rör tills chokladen smält och stäng av värmen. Använd en tesked för att breda på choklad på varje kaka.

Gör mintglasyren genom att röra samman florsocker med vatten och pepparmyntolja. Tillsätt florsocker om glasyren är för fast eller lite vatten om den är för lös. Ta en liten plastpåse och klipp av det yttersta av ett hörn. Lägg glasyren i påsen och spritsa försiktigt mönster över chokladkakorna. Låt stelna och servera!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se


Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

Göra en pumpalykta inför Halloween? Bra idé! Det behövs både ljus och värme såhär i slutet av oktober. Men släng inte bort fruktköttet! Ljuvligt len och väldigt lättlagad är pumpasoppa som passar bra att servera till förrätt. Huvudrätten kan också få smak av pumpa - prova ett recept på pizza med pumpa, fetaost och oliver. Eller laga piroger som går bra att förbereda. Och glöm inte äppelglöggen: rekommenderas framför brasan!

 halloweenrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...