Halloweenkakor, spöken

Läskigt goda små spöken! Lättbakad kaka som är rolig för barnen att dekorera själva.

Du behöver

Kakor

  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk ljus sirap

Glasyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • citronsaft

Gör så här:

Börja med att rita och klipp ut spöken i den form och storlek du vill ha. Använd smörpapper eller bakplåtspapper. Det går också bra att använda plåtformar av samma typ som till pepparkakor.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Blanda vetemjölet med salt och bakpulver och tillsätt tillsammans med sirapen. Blanda till en jämn deg (det går att använda en mixer). 
Låt dege vila svalt i fem minuter.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till cirka 2-3 mm tjocklek. Använd kakmåttet och ta ut kakor ur degen, eller lägg mallen på degen och skär ut formen med en liten kniv.

Lyft kakorna med en stekspade och lägg dem på ett bakplåtspapper på plåten.

Grädda i cirka 8 minuter i mitten av ugnen. Gör du stora kakor så kan det behövas längre tid. Mycket små kakor, kortare tid. Låt kakorna svalna helt på plåten så de blir spröda.

Blanda florsocker med äggvita i en skål, späd med citronsaft tills det blir en slät men bredbar glasyr. Stryk ut med en kniv på de svala kakorna. Lägg på godisögon och låt svalna. Dekorera med tårtpynt eller liknande och förvara kakorna i rumstemperatur tills de ska serveras.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Kladdkakor

Chokladpaj

Ruggigt ute? Baka en god chokladpaj, med mjuk chokladfyllning!

Kladdkakan är en av våra mest uppskattade kakor. Inte så konstigt - lättbakad, snabblagad och alltid god!

Prova ett nytt recept där en mjuk och kladdig chokladfyllning bakas av i mör pajdeg. Chokladpajen blir en lite elegantare variant av chokladkaka, som platsar både som fika och finare efterrätt.

En kaka som trollar fram solsken den mest regnvåta höstdag! Kanske en ny favorit?

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...